Tel: 08 – 37 92 48

Avloppsstopp även i nybyggen

Om inte vatten och avlopp fungerar, då fungerar inte huset. Det märker vi tyvärr ofta när vi blir akut inkallade för att felsöka och åtgärda fel i avloppssystemen. Vår Jonne Rosdahl känner till nybyggda fastigheter som fyllts med bajsvatten i källaren, och han berättar hur tredjepartskontroll kan förebygga många problem. 

– Det skulle vara så skönt att slippa de akuta åtgärderna hela tiden, säger Jonne.
Han berättar om nybyggda flerfamiljshus där källaren har fyllts med avloppsvatten. Hyresgästerna flyttade in på fredag, fick översvämning på lördag och flyttade ut på söndag. Problemet var att avloppen inte ens var anslutna till de kommunala ledningarna.
– Avloppen gick ut ur huset men slutade i backen. Då har man gjort ett grovt fel.

I en annan fastighet flyttade en familj in och ut på samma helg eftersom avloppet i lägenheten inte fungerade. De som hade byggt fastigheten blev tvungna att bila ur de skadade rördelarna.
– Och det kan ju ta ett tag, säger Jonne.

Rester i rören efter renoveringar
Men det är inte bara vid nyproduktion som problem med avloppen kan uppstå. Efter alla sorters entreprenader på avloppsrenoveringar finns risker. Rören kan skadas och saker kan hamna i avloppen.
– Vi hittar kakel, skruv, rördelar, betongrester, sten i rören, men det är aldrig någon byggare som tror att de har haft ner någonting i avloppet.

Alla sådana här problem medför stora risker. Det kan bli översvämningar och vattenskador, det kan bli juridiska problem, och framför allt drabbas de boende.

Kontroll i god tid förebygger problem
Med en tredjepartskontroll säkerställer man att avloppen fungerar, eller hittar fel som kan åtgärdas innan de boende flyttar in. Då kommer en oberoende part in och filmar avloppen innan entreprenören lämnar över till beställaren. Kontrollen styrs av regelverket T25:2012 för att göra en korrekt bedömning på allting.
– Då får man en riktig rörinspektion med ett utlåtande så att entreprenören kan säga att ”Så här såg det ut när vi lämnade fastigheten till er.”

Jonne tycker att det viktigaste är att utföra tredjepartskontrollen innan någon flyttar in. Om man hittar något fel så har man lite mer tid på sig att åtgärda det än om de boende redan har flyttat in.
– Både fastighetsägare och entreprenörer borde vara intresserade av att jobbet blir rätt gjort, avslutar Jonne.

Tips om tredjepartskontroll

  • Ta med den i upphandlingen.
  • Se till att den utförs innan folk flyttar in.
  • Anlita ett företag som är anslutet till STVF.

Mer information

 

LGT är medlem i STVF (Sveriges TV-inspektionsföretags förening) vilket betyder att våra rörinspektörer är utbildade och auktoriserade enligt STVF-standard, och utför tredjepartskontroll enligt T25:2012.

Adress

LGT:s Högtryck AB
Krossgatan 29
162 50 Vällingby

Vad kan vi hjälpa dig med?

Du är alltid välkommen att höra av dig för mer information, frågor eller om du vill boka ett möte med oss.