Tel: 08 – 37 92 48

Fy vad det luktar! Så blir du av med dålig lukt.

Dålig lukt i lägenheten är ett vanligt förekommande problem. Vad beror den på och hur går det att bli av med den? Vid dålig lukt kan du kontakta LGT för utredning och eventuella åtgärder.

Det finns många orsaker till störande lukt, t.ex. stopp i avloppet, trasiga avlopp, otäta golvbrunnsinsatser eller felinställd ventilation. Orsaken bör alltid utredas för att klargöra om lukten kommer inifrån fastigheten eller utifrån.

De vanligaste orsakerna

Ungefär vart tredje av våra uppdrag handlar om att utreda och åtgärda dålig lukt. I många fall luktar det illa i badrummet på grund av att hår och rester från schampon och andra kroppsprodukter har samlats och härsknat i golvbrunnen. Uttorkade vattenlås eller golvbrunnar, samt handfat, golvbrunnar eller toaletter som inte är ordentligt tätade kan även leda till att dålig lukt sipprar ut i lägenheten.

Ett annat vanligt fel är ventilationen. Stängda friskluftsventiler, såsom fönster och ventiler, skapar undertryck i lägenheten vilket gör att luft istället kommer upp från avlopp och vattenlås.

4 testa-själv-tips vid dålig lukt

Stefan Martinsson är tekniker på LGT:s Högtryck sedan 1997 och har lång erfarenhet av att åtgärda dålig lukt. Här listar han några enkla test som hyresgästen själv kan göra.

1) När rensade du golvbrunnen i badrummet senast? Börja med att göra rent golvbrunnen för att avlägsna gammalt hår och schamporester. Om det inte hjälper bör du undersöka något av följande alternativ.

2) Sitter gummi- eller kittätningen fast ordentligt när du lyfter på koppen under handfatet? Om den inte gör det behöver materialet tätas.

3) Går det trögt att få upp ytterdörren till lägenheten? Ett vanligt tecken på felinställd ventilation är att det ”tjuter” i dörren när du öppnar den.

4) Bubblar det när du tömmer diskhon på vatten? Då är stammarna så smutsiga att det börjar pysa dåligt lukt från dem. För att förebygga problemet behöver stammarna högtryckspolas med jämna mellanrum.

Stefan Martinsson, LGT:s Högtryck

Stefan Martinsson, LGT:s Högtryck

Vill du ha fler tips och råd? Välkommen att kontakta oss för mer information.

Adress

LGT:s Högtryck AB
Krossgatan 29
162 50 Vällingby

Vad kan vi hjälpa dig med?

Du är alltid välkommen att höra av dig för mer information, frågor eller om du vill boka ett möte med oss.