Höstregnen och löven som faller skapar problem för fastighetsägare. Det blir stopp i många dagvattenbrunnar med översvämmade entréer, källare och parkeringsgarage som följd.
– Många vattenskador skulle inte existera om man planerade underhållet, säger vår arbetsledare Jonne Rosdahl.
Jonne har jobbat med dagvatten sedan 90-talet, och han upplever samma problem varje sensommar och höst när regnen ställer till det.
– Det har forsat in vatten i jättemånga lokaler sedan regnen började i september. Vi har fått tömma ett antal källare under hösten, och vi ska tömma fem hiss-schakt.
Han berättar att 80% av jobben som kommer in nu är akuta åtgärder, och att LGT har hänvisat till andra företag för att tömma brunnar, hus och parkeringar eftersom planeringen redan är full. Det kan alltså vara svårt att få akut hjälp när många andra har översvämningar.
– Det har svämmat över för småsaker eftersom man inte hållit ordning på sina dagvattenbrunnar med planerat underhåll, säger Jonne.
Han betonar riskerna med att inte slamsuga regelbundet:
- Dyra vattenskador
- Svårt att få akut hjälp
- Vattenpölar som försvårar för hyresgästerna
Jonnes tips för att förebygga riskerna är att planera underhållet, och han tycker att man ska slamsuga dagvattenbrunnarna på våren och hösten.
– Då slipper man det mesta av akuta översvämningar med vattenskador som följd. Kan man undvika en vattenskada för 500.000 kronor så är det värt det, avslutar Jonne.
Tips mot översvämningar
- Planera slamsugning på våren och hösten
- Boka minst två veckor i förväg
- Ta själv bort löv och skräp från brunnslock
- Kontakta oss så hjälper vi till
Lär dig mer