Tel: 08 – 37 92 48

Öga mot öga mot stopp i avloppen

Stopp i avloppet är vanligt och orsakerna kan vara många – allt från fett och råttbon till främmande föremål i rörledningarna som i filmen ovan. Vi listar de 7 vanligaste orsakerna till stopp och berättar hur du kan förebygga dem för att slippa onödiga och dyra vattenskador.

När LGT rycker ut akut har det att göra med både onormala stopp och stopp som beror på bristande underhåll. Ett stopp kan t.ex. vara i huvudledningen vilket påverkar alla bostäder i fastigheten, i köksavloppet där fettansamlingar täpper till rören eller i toaletten när doftblock spolas ned.

– När avloppsledningarna inte spolats på länge leder det ofta till återkommande stopp men det spolas också ned saker som vem som helst kan förstå sätter stopp såsom t.ex. spackel och blöjor. Bland de mest konstiga sakerna vi hittat i avloppen är en bandyklubba, 30 kg vita bönor med ris och ett par jeans. Den busigaste saken vi upptäckt med hjälp av rörinspektionskamera är en minionleksak, där stod vi minsann öga mot öga mot stoppet, skrattar David Tillgren, VD på LGT.

7 vanligaste orsakerna till stopp i avloppen

Med insikt om de vanligaste orsakerna till avloppsstopp så kan du undvika dem och därmed minimera skadorna för framtiden:

1. Kök
Matrester, olja och fett som täpper till rören.

2. Toaletter
Blöjor, tamponger, doftblock och fel typ av papper spolas ned.

3. Byggrester
Spackel och dylikt byggmaterial spolas ned och täpper till rören när de stelnar.

4. Rötter
Rötter växer in i rören och orsakar stopp och sprickor i rören.

5. Åldersskador
Korrosion, rostangrepp, skarvförskjutningar eller sprickor i avloppen.

6. Främmande föremål
Leksaker och annat spolas ner i avloppet trots det uppenbara att det sätter stopp.

7. Råttor
Råttor drar in grus och annat skräp eller bygger bo i rören.

Filmen visar hur vi med hjälp av rörinspektion kunde lokalisera orsaken till ett återkommande stopp i badrummets avlopp hos en hyresgäst. En råtta hade byggt ett bo i rören. Efter högtrycksspolning tillkallade vi Anticimex och stoppet är ett minne blott.

3 sätt att förebygga avloppsstopp

Det är betydligt dyrare och mer tidskrävande att åtgärda återkommande problem med avloppen, förlora missnöjda hyresgäster och åtgärda vattenskador än att satsa på förebyggande vård av rörledningar med hjälp av nedan metoder:

1. Stamspola rören med jämna mellanrum, gärna var femte år. Planera t.ex. in underhåll inför semester och långhelger för en lugn ledighet utan översvämningar.

2. Rörinspektion med filmkamera är en effektiv metod för att utreda orsaken till återkommande stopp. Du kan även filma rören för att upptäcka och åtgärda en begynnande driftstörning innan den blir för smärtsam.

3. Underhållsspolning hjälper dig att sänka totalkostnaderna och förlänga livslängden på rören. Du får ca 500 spolade lägenheter till kostnaden för vad ca 1-2 vattenskador brukar uppgå till.

Kontakta gärna LGT så hjälper vid dig att ta fram en underhållsplan för dina VA-system för att förebygga framtida stopp och skador i din fastighet.

Adress

LGT:s Högtryck AB
Krossgatan 29
162 50 Vällingby

Vad kan vi hjälpa dig med?

Du är alltid välkommen att höra av dig för mer information, frågor eller om du vill boka ett möte med oss.