Tel: 08 – 37 92 48

Toaletter ska du inte skita i

Världstoalettdagen ska stoppa fulspolare

Vad spolade du och dina hyresgäster ned i toan på världstoalettdagen? Medan var tredje människa i världen saknar tillgång till toaletter använder svenskarna avloppen som sopnedkast. 7 000 ton skräp spolas ned varje år vilket leder till stopp i avloppen och förorenat vatten. Det är dags att sluta fulspola!

Den officiella FN-dagen den 19 november uppmärksammar en global sanitetskris och hur livsavgörande det är med toaletter. Trots att grundläggande sanitet är en mänsklig rättighet saknar över 2,3 miljarder människor tillgång till en toalett. Det är värt att tänka på nästa gång vi använder toaletten i Sverige.

LGT skiter inte i toaletter
På LGT tar vi såväl världstoalettdagen som toaletter på allvar – dygnet runt, året runt. Vi rekommenderar dagligen våra kunder och hyresgäster att bara spola ned kiss, bajs och toalettpapper i små mängder i toaletten för att undvika stopp i avloppen som kan leda till avloppsutsläpp som förorenar vårt vatten. Genom organisationen WaterAid ger vi även bort vattendroppar för att barn i världens fattigaste samhällen ska få tillgång till rent vatten.

Hur kan vi skapa en bättre miljö tillsammans?
Svenskt Vatten uppmärksammade världstoalettdagen och visade på de fem vanligaste sakerna som fulspolas:

  • Bomullstussar
  • Flytande kemikalier
  • Tamponger
  • Våtservetter
  • Tops

 

Uppmana gärna dina hyresgäster att alltid ha en papperskorg i badrummet och på toaletten för saker som dessa och att bara spola ned bajs, kiss och toalettpapper.

I vårt nyhetsbrev från september kan du läsa mer om de vanligaste orsakerna till stopp i avloppen och hur du kan undvika dem. Svenskt Vatten berättar på sin webbsida om effekterna när skräp spolas ned i toaletten, det kan också vara värt att förmedla till dina hyresgäster.

Vi kan även hjälpa dig med underhållsspolning av avloppsledningarna. Det gör att du kan undvika stopp i dina fastigheters avlopp och hindra driftsstörningar i ledningsnäten som kan leda till att orenat avloppsvatten släpps ut i dina hyresgästers närmaste vattendrag.

SanitärohälsaLGT

Sanitetskrisen i världen
Över 650 miljoner människor saknar rent vatten och 2,3 miljarder människor saknar tillgång till toalett. Varje dag dör 1 400 barn av smutsigt vatten och dålig sanitet. Majoriteten av de dödsfallen kan undvikas med förbättrad tillgång till rent vatten, toaletter och hygien.
Källa WaterAid.

LGT ger bort vattendroppar
I FN:s globala hållbarhetsmål ingår tillgång till rent vatten och sanitet för alla. Genom att ge bort vattendroppar via WaterAid kan LGT vara med och rädda liv.

 

Adress

LGT:s Högtryck AB
Krossgatan 29
162 50 Vällingby

Vad kan vi hjälpa dig med?

Du är alltid välkommen att höra av dig för mer information, frågor eller om du vill boka ett möte med oss.