Tel: 08 – 37 92 48

Vackra höstlöv kan ge dyra översvämningar

Hösten är ju en årstid med färgsprakande löv på träden och marken som hösttrötta stadsbor kan få ett energitillskott av. Jonne Rosdahl tycker att hösten är härlig, och som arbetsledare på LGT ser han även höstlöven som ett tecken på att det är dags för slamsugning.

– Jag hoppas att folk tänker på att fixa detta nu innan det blir snö och elände, säger Jonne som har arbetat med dagvatten sedan 90-talet. Om det fryser på och brunnarna täcks av snö måste vi först smälta allt. På hösten tar det en timme att slamsuga en brunn, men på vintern kan det ta en hel dag.

Jonne betonar framför allt tre risker med att låta bli att slamsuga brunnarna:

  • Om vattnet inte kan rinna ner kan det frysa ovanpå brunnarna, och då blir det stopp både under vintern och våren.
  • Det kan bli svårt att komma fram genom stora sjöar vatten på gatorna, och hyresgäster kan inte ta sig fram till sina hem eller bilar.
  • Vatten kan rinna in i garage och entréer och orsaka stora vattenskador.

 

Jonnes råd är alltså att boka in slamsugningen redan nu för att förhindra stora vattenpölar på gator och vattenskador i fastigheter.
– Istället för att vara efterklok och ringa oss samtidigt som alla andra som drabbats akut, ger jag rådet att boka in slamsugningen minst en vecka i förväg, säger han. Två veckor i förväg funkar absolut bäst. Sköter man det har man gjort det man kan för att undvika vattenskador.

Vattnet åker tillbaka i systemet
Våra slambilar är anpassade till olika uppdrag och förhållanden, och när lastbilen är full tippar vi av vattnet som rensats från slam i någon brunn.
– Allt som inte rinner fastnar i tanken och det tar vi till tippen, säger Jonne. Det är en blandning av slam och löv som vi lämnar på Högbytorp i Upplands-Bro eller Gladö i Huddinge beroende på vilken anläggning som är närmast.

På Högbytorp och Gladö skiljs föroreningarna i slammet från vattnet, och målet är att vattnet ska bli så rent att det kan släppas ut i kretsloppet utan problem för miljön. Föroreningarna som har separerats från vattnet behandlas och deponeras på en godkänd deponi.

Boka slamsugning nu
Med slamsugning förebygger du kostsamma översvämningar i regn- och dagvattensystem, och vi rekommenderar slamsugning på våren och hösten. Ring oss på 08-37 92 48 för att boka redan nu. Vi erbjuder tömning och rengöring av dagvattenbrunnar, pumpgropar, olje- och fettavskiljare på regelbunden basis.

Adress

LGT:s Högtryck AB
Krossgatan 29
162 50 Vällingby

Vad kan vi hjälpa dig med?

Du är alltid välkommen att höra av dig för mer information, frågor eller om du vill boka ett möte med oss.