Tel: 08 – 37 92 48

Felaktiga ritningar vanligt i äldre byggnader

Ritningsunderlaget för rörsystemet stämmer inte alltid överens med verkligheten. Så var fallet i en fastighet på Strandvägen där avloppsvatten spolades rakt ut i Djurgårdsbrunnskanalen utan att fastighetsägaren kände till det. Utsläppet pågick i mer än 80 år innan det upptäcktes.

I våras avslöjades ”bajshuset” i media och rörde upp känslor på sociala medier. Nu i augusti påbörjas arbetet med att åtgärda felet och koppla ihop fastighetens avloppssystem med kommunens.

Även om det här fallet är något av ett skräckexempel, så belyser det vikten av att ha koll på rörsystemet som fastighetsägare. När dokumentation saknas eller är ofullständig är det läge att kartlägga rören.

Läs mer i Östermalmsnytt och Allt om Stockholm.

Därför bör du kartlägga rörsystemet och uppdatera ritningarna:

  • Du kan göra korrekta bedömningar vid skador
  • Du kan fatta kostnadseffektiva beslut om åtgärder
  • Du får ökad koll på dina fastigheter

– Det händer titt som tätt att vi upptäcker felaktigheter i samband med att vi är ute och filmar rörsystem. Jag minns en rörinspektion i innerstan som visade att förorenat dagvatten läckte ut i Djurgårdsbrunnskanalen. Som fastighetsägare är man ju ansvarig för allt som tillhör fastigheten, även vart vattnet tar vägen, berättar John som är arbetsledare på LGT.

Har du hand om äldre fastigheter? Saknas ritningar eller är de ofullständiga? Hör av dig till oss på LGT. Vi är medlem i STVF (Sveriges TV-inspektionsföretag) och har stor vana av att utföra rörinspektioner vid ledningslokalisering.

Adress

LGT:s Högtryck AB
Krossgatan 29
162 50 Vällingby

Vad kan vi hjälpa dig med?

Du är alltid välkommen att höra av dig för mer information, frågor eller om du vill boka ett möte med oss.